Laina myöhässä

Onko sinulla laina myöhässä? Pikavipit ja kulutusluotot kannattaa pyrkiä maksamaan ajoissa, sillä muuten niistä voi aiheutua viivästyskuluja.

Jos sinulla on laina maksamatta ja tiedät, ettet pysty maksamaan sitä viimeistään eräpäivänä, asiasta kannattaa olla välittömästi yhteydessä lainan myöntäjään. Älä siis jää odottelemaan eräpäivän yli, että maksumuistutuksia tulee, vaan hoida asia saman tien. Pääset vähemmillä kuluilla, kun sovit lainan myöntäjän kanssa asioista avoimesti. Lainafirmat suostuvat yleensä järjestelemään lainan maksuaikataulun uudelleen, jotta voit maksaa lainan pienemmissä erissä. Lainaa voi järjestellä joko siirtämällä yksittäistä eräpäivää (jos kyseessä on osamaksulla maksettava laina) tai järjestämällä koko maksuaikataulun uudelleen.

Mitä seuraa, jos on laina myöhässä? Jos et ole maksanut lainaa, saat todennäköisesti ensimmäisenä maksumuistutuksen. Maksumuistutuksesta voidaan periä enintään 5 euron kulut, ja muistutuksia voi lähettää kaksi. Lisäksi peritään viivästyskorkoa. Maksumuistutuksen saatuasi voit hyvin vielä sopia lainafirman kanssa uudesta maksuajasta, ja niin kannattaakin tehdä, jotta perintä ei etene.

Jos et sovi velan maksusta ja sinulla on edelleen laina myöhässä ja maksamatta, on todennäköistä, että lainayhtiö siirtää velan ammattimaisen perintäyhtiön perittäväksi. Saat uuden maksumuistutuksen perintätoimistolta. Myös perintätoimisto veloittaa omat perintäkulunsa, joten laskun kulut kasvavat perinnän myötä. Laki määrittelee, kuinka suuria perintäkuluja erisuuruisista veloista saa vaatia. Esimerkiksi 100 – 1000 euron lainasta saa vaatia perintäkuluja maksimissaan 24 euroa, ja yhteensä perintäkulut voivat tällaisesta lainasta olla korkeintaan 120 euroa.

Jos sinulla on vieläkin laina myöhässä etkä ole ottanut yhteyttä lainan myöntäjään maksuaikataulusta sopimista varten, saatetaan laina-asian käsittely siirtää käräjäoikeuden ratkaistavaksi. Pikavippiyhtiöillä on myös mahdollisuus ilmoittaa pikavipistä maksuhäiriömerkintä suoraan luottotietoja ylläpitävälle yhtiölle. Maksuhäiriömerkinnän voi tehdä, kun laina on ollut maksamatta yli 60 päivää.

Mikäli on laina myöhässä, kannattaa se siis maksaa mahdollisimman pian pois. Usein tilanne on tietysti se, ettei maksaminen onnistu. Silloin fiksuinta on olla avoimesti yhteydessä velkojaan ja yrittää sopia uudesta maksuaikataulusta. Jos lainayhtiö ei suostu uudelleenjärjestelyyn tai lainaongelmasi tuntuvat liian isoilta ratkaistavaksi uudelleenjärjestelyn avulla, voi olla hyvä ottaa yhteyttä kuluttajaneuvojaan tai velkaneuvojaan.