Lainan maksuvaikeudet

Lainan maksuvaikeudet saattavat yllättää kenet tahansa. Tulojen yllättävä lasku tavallisimmin työttömyyden vuoksi tai muiden menojen hetkellinen tai pysyvä kasvu ovat tavallisia maksuvaikeuksien aiheuttajia. Maksuvaikeudet saattavat johtua myös huonosta talouden suunnittelusta, holtittomasta rahankäytöstä tai liian suurten lainojen ottamisesta.

Lainan maksuvaikeudet ovat melko yleisiä, eikä niihin joutumista kannata jäädä häpeilemään. Paras tapa suhtautua maksuvaikeuksiin on yrittää mahdollisimman pian joko sopia uusi maksuaikataulu lainan myöntäjän kanssa tai hakea apua velkaongelmiin. Uudesta maksuaikataulusta voi sopia, jos tiedät että pystyt maksamaan lainan myöhemmin tai pidemmällä maksuajalla. Jos tilanne on monimutkaisempi – esimerkiksi paljon lainoja ja muita laskuja myöhässä, ei tuloja – voi yhteydenotto velkaneuvojaan olla paikallaan.

Pikavippiyhtiöt ovat lainan eräpäivien suhteen usein tarkkoja, joten seuraamuksia voi tulla, vaikka laina olisi myöhässä vain pari päivää. Pienetkin lainan maksuvaikeudet voivat siis aiheuttaa seuraamuksia. Vippien maksun kanssa kannattaa olla tarkkana ja muistaa maksaa laina viimeistään eräpäivänä, jotta turhia kuluja ei tule. Jos lainan maksuvaikeudet ovat väistämättömiä, ota yhteyttä lainan myöntäneeseen firmaan jo ennen eräpäivää.

Jos lainan maksuvaikeudet jatkuvat, etkä siis maksa lainaasi takaisin eräpäivänä tai myöhemminkään, tulee monenlaisia kuluja ja ongelmia. Myöhässä olevasta lainasta voidaan periä viivästyskorkoa, huomautusmaksuja ja perintäkuluja. Yli 60 vuorokautta myöhässä olevasta kulutusluotosta tai pikavipistä voidaan ilmoittaa maksuhäiriömerkintä luottotietorekisteriin. Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa elämää monella tavalla, joten sen hankkimista kannattaa välttää. Maksuhäiriömerkinnän saaneen on vaikea saada esimerkiksi lainaa, vuokra-asunto tai puhelinliittymä.

Vaikka lainan maksuvaikeudet tuntuvat ikäviltä ja niistä voi aiheutua paljon huolta ja murhetta, maksuvaikeuksista kyllä selviää. Monet pelkäävät, että myöhässä oleva laina aiheuttaa maksuhäiriömerkinnän, ja se voikin tulla, jos laina on kaksi kuukautta myöhässä eikä uudesta maksuaikataulusta ole sovittu. Usein maksuhäiriömerkinnät voi kuitenkin välttää sopimalla maksuaikataulun uudelleen. Jos taas yrittää piiloutua lainan maksuvaikeuksilta ja jättää laskut maksamatta ja laskukuoret avaamatta, on hyvin todennäköistä saada maksuhäiriömerkintä ja vielä perintäkulut maksettavaksi.

Maksuongelmien uhatessa ota siis välittömästi yhteyttä pikavipin tai kulutusluoton myöntäneeseen firmaan ja pyydä maksuajan uudelleenjärjestelyä. Isommissa kulutusluotoissa on usein mahdollista pitää esimerkiksi maksuvapaa kuukausi, joka voi ratkaista osan ongelmista. Jos uudelleenjärjestely ei auta, etsi avuksesi velkaneuvoja.