Myös Britanniassa rajoitetaan pikavippialaa

Suomessa otettiin pari vuotta sitten käyttöön pikavippien korkokatto, mikä heikensi vippialan kannattavuutta ja vähensi pikavippiyhtiöiden määrän noin puoleen entisestä. Myös Iso-Britanniassa on tehty samankaltaisia toimia.

Tammikuussa 2015 Britannia asetti pikavippien kuluille 0,8 prosentin päiväkohtaisen maksimin. 100 punnan pikavippi 30 päivän maksuajalla saa siis maksaa enintään 24 puntaa. Myöhästymismaksuille asetettiin 15 punnan katto, eivätkä kokonaiskulut saa missään olosuhteissa olla yli kaksinkertaiset verrattuna lainan alkuperäiseen määrään.

Britannian lainajärjestelmässä pikavippien uusiminen maksun myöhästyttyä ja maksun periminen uusimisesta on tavallinen käytäntö. Uusimisen vuoksi lainakulut saattoivat kohota hyvin korkeiksi, mikäli asiakas ei pystynyt maksamaan lainaansa. Nyt lainayhtiö voi uusia lainan maksimissaan kaksi kertaa.

Kuten Suomessa, myös Iso-Britanniassa vippialan rajoitukset ovat johtaneet lainayhtiöiden määrän romahtamiseen. Brittiläisten vippiyhtiöiden määrän lasku on huomattava, sillä vuoden 2013 jälkeen yhtiöiden määrä on pudonnut 240:stä vain 30 – 40 yritykseen.

Lainafirmat joko tiukensivat lainaehtojaan tai jättivät toimialan kokonaan. Brittien on nyt huomattavasti vaikeampi saada pikavippiä kuin ennen, sillä vain parhaimpien luottoluokitusten mukaiset lainaajat hyväksytään. Laina-alaa edustavan Consumer Finance Association -järjestön mukaan 80 prosenttia pikavippihakemuksista hylätään.

Iso-Britannian pikavippialan muutoksista uutisoi BBC.

Muita uutisia