Pienlainat voivat torjua ylivelkaantumista

Uudenlaiset sosiaaliset pienlainat voivat yhdistää pikavippien ja sosiaalisten luottojen hyviä puolia ja torjua ylivelkaantumista. Sosiaalisista pienlainoista on laadittu Takuu-Säätiölle opinnäytetyönä toimintamalli.

Pikavippien hyvinä puolina mallissa pidetään sähköistä asiointia, jonka ansiosta lainan saaminen on nopeaa ja lainoja on kattavasti saatavilla. Niinpä mallissa esitetäänkin, että sosiaalisen pienlainan perusta on sähköinen asiointi. Sähköinen sosiaalisen luoton hakeminen on lisäksi kustannustehokasta.

Takuu-Säätiö on jo aiemmin harjoittanut omaa pienlainatoimintaa. Lainatoimintaa on ollut tarjolla kokeiluluontoisesti muutamilla paikkakunnilla, ja pienlainaa saattoivat hakea pienituloiset, jotka tarvitsivat kertaluontoisesti rahaa esimerkiksi hankintoihin. Toiminta rahoitettiin Yhteisvastuukeräyksen avulla.

Sosiaalisten luottojen tavoitteena on ehkäistä taloudellista syrjäytymistä. Selvityksen myötä Takuu-Säätiössä aiotaan ryhtyä kehittämään sosiaalisen pienlainatoiminnan sähköistä puolta.

Muita uutisia