Vertaislainoihin sijoittamalla voi tienata

Vertaislainat ovat Suomessa vielä melko uusi ilmiö. Osa sijoittajista on kuitenkin jo huomannut vertaislainaamisen mahdollisuudet.

Vertaislainaamisessa on kyse järjestelmästä, jossa yksityishenkilö lainaa rahaa toiselle yksityishenkilölle vertaislainasivuston kautta. Vertaislainayritys luo toiminnalle puitteet, eikä pankkikonttoreita tarvita. Suomessa toimivat muun muassa Lainaaja.fi, Fellow Finance ja Fixura. Alalla on silti edelleen tilaa, ja monien yhtiöiden toiminta on vasta alkutekijöissään.

Vertaislainayhtiöiden suosio alkoi kasvaa etenkin sen jälkeen, kun Suomi päätti rajoittaa pikavippejä lainsäädännöllä.

Sijoittaja voi saada vertaislainaamisen kautta tuottoa jopa yli kymmenen prosenttia vuodessa. Riskejäkin tietysti on, sillä mikäli lainaaja ei pysty maksamaan, menetetään lainapääoma. Osa vertaislainayhtiöistä tosin korvaa asiakkaiden menetyksiä, mikäli saatava menee perintään.

Riskejä voi vertaislainaamisessa hallita hajauttamalla sijoituksia ja valitsemalla korkeimpia luottoluokituksia saaneita lainaajia. Sijoittajat voivat yleensä itse valita, kenelle lainaavat, ja apuna toimii luottoluokitusjärjestelmä. Esimerkiksi Fixura antaa asiakkaille 0 – 5 tähteä tämän maksukyvyn mukaan.

Vertaissijoittaminen käy lisäksi nopeammin kuin osakesijoittaminen. Fixuraan voi asettaa omia kriteereitään, joiden avulla palvelu voi tehdä sijoituksia automaattisesti. Rahaliikenteen hoitaa vertaislainapalvelu.

Yli kahdelle tuhannelle lainaajalle rahaa sijoittanut vertaislainoittaja arvioi Kauppalehdelle, että vertaislainoja voisi olla sijoitussalkussa 10 – 20 prosenttia.

Vertaislainojen korot ovat tällä hetkellä melko korkeita, mutta korkojen uskotaan laskevan, kun sijoittajien määrä lisääntyy. Useimmat vertaislainapalvelut toimivat huutokauppasysteemillä, jossa alhaisinta korkoa tarjoavat sijoittajat pääsevät mukaan lainaan.

Muita uutisia